fbpx

Az Energy Save fejleszt: Hőszivattyú üvegházakhoz

Az Energy Save fejleszt: Hőszivattyú üvegházakhoz

Március elején a norvégiai Askerben hideg van, de a Ravnsborg Gård egyik üvegházában a meleg és a jó illat kellemes kombinációját találjuk. Az illat a bazsalikomtól származik, a hő pedig a naptól és az Energy Save AS hőszivattyújától.

Soha nem hallott még az Energy Save AS-ről? Talán nem is csoda, hiszen még nem igazán jelentek meg az üvegházak piacán. A Ravnsborg Gårdban telepített hőszivattyújuk egy teszt, amelyből kiderül, hogy az üvegházak milyen különleges kihívások elé állítják ezt a technológiát, de más típusú épületállományok hőszivattyúival kapcsolatban már sok tapasztalatuk van. Az Energy Save együttműködik az UCO-val, amely egy olyan nagyvállalat, amely többek között gépek és berendezések, például daruk és építőipari gépek bérbeadásával foglalkozik.

ASKER

Az Energy Save AS székhelye Askerben található. Az ES Heat Pumps AB leányvállalata, amelynek székhelye a svédországi Alingsåsban található. Az anyavállalat levegő-víz hőszivattyús megoldásokat szállít Európa-szerte, a hangsúlyt az ipari megoldásokra helyezi, mobil és fix telepítéssel egyaránt.

A bazsalikom szépen fejlődik 25 °C-on

HEATBOX 90 KW EVI

A Ravnsborg Gårdban tesztelt létesítmény egy Heatbox 90 kW EVI (2×45 kW). Egy előre gyártott egység, amely akár 90 kW teljesítményt is képes leadni, két azonos méretű szivattyú között elosztva. Ez egy úgynevezett „Plug-and-Play” gép, könnyen csatlakoztatható a meglévő létesítményekhez, és olyan teljesítményű lehet, amilyenre szüksége van. Ez a konkrét példány egy 10 lábas konténer, de a nagyobb gépeknél valószínűleg célszerűbb egy gépházat építeni hozzá.

Valójában minimális módosítások történtek, hogy a megoldásunkat ehhez az üvegházhoz csatlakoztassuk. Volt egy nyílás a falban, ahová be akartunk menni a kábelekkel és tömlőkkel. Ha ez egy tartósabb fűtési megoldás lett volna, akkor valamit kellett volna kezdenünk az árammal, mert a gépnek valójában 63 amperes forrásnak kellett volna lennie, de nekünk csak 40 amperhez volt hozzáférésünk. Ezért a gép a teszt során korlátozott kapacitással működik – mondja Jon Aksel Mathiesen, az Energy Save AS műszaki vezetője.

A rendszer sematikus elrendezése,
az összes tényező ellenőrzésével.

VIZSGÁLAT

Johnny Bjørn Herheim, az Energy Save AS vezérigazgatója, Calle Gabinus, az ES Heat Pumps norvégiai és svédországi key account managere, Jan Tore Andersen Ravnsborg, Ragnar Strand és Arek Kocjan, a Ravnsborg Gartneri fő részvényese,vezérigazgatója és üzemeltetési igazgatója, valamint Martin Knoop és Espen Vagstein, az NGF energetikai tanácsadói mellett Mathiesen körbevezet minket, hogy bemutassa a rendszer működését.

Azt mondja, hogy a hőszivattyút alig több mint egy hónapja (február elején)
szerelték be, és máris sok jó tapasztalatot szereztek.
A két 45 kW-os hőszivattyú egy üvegházzal szemben van összekötve, amely kezdetben egy kicsit kicsi a teljes teljesítményhez, de ez a teszt szempontjából nem fontos. A 63 Amper hozzáféréssel a hőszivattyú egy kétszer akkora térfogatot is fűthetett volna, és a teljes 8000 négyzetméteres kertészetet 100%-ban le lehetett volna fedni alig öt megfelelő hőszivattyúval. A gyakorlatban négy is bőven elég lenne, hiszen ezek fedeznék a fűtési igény nagy részét, és csak a legmagasabb csúcsoknál használnának alternatív hőforrást. Ahogy ez a hőszivattyú most be van állítva, a két hőszivattyú közül főleg az egyik működik, míg a másik akkor kapcsol be, amikor szükség van rá. A két hőszivattyú azt is lehetővé teszi, hogy egyesével olvasztanak le anélkül, hogy leállítanák az üvegház fűtésellátását.

Balról jobbra: Jan Tore Andersen Ravnsborg, Ragnar Strand és Arek Kocjan, a Ravnsborg Gartneri fő
részvényese, vezérigazgatója és üzemeltetési igazgatója, Jon Aksel Maihiesen, az Energy Save
műszaki vezetője, Calle Gabinus, az ES Heat Pumps norvégiai és svédországi ügyfélkapcsolati
menedzsere, Johnny Bjørn Herheim, az Energy Save AS napi vezetője, valamint Martin Knoop és
Espen Vagstein, az NGF energetikai tanácsadói.

ES NORDFLEX

A konténerben egy 500 literes puffertartály is elfér, és a szivattyú 60 °C-os vizet tud szállítani. A rendszer primer és szekunder rendszerként van kialakítva, a kettő között hőcserélővel. Az üvegház saját vezetékes fűtési rendszere a szekunder oldal. A hőszivattyúk az üvegház közepén lógó hőmérséklet-érzékelő szerint szabályoznak, kb. 30 cm-rel az asztalok felett. A kívánt hőmérsékletet 25 °C-ra állítjuk be, és a hőszivattyú a megfelelő hőmérsékletet a szekunder oldalon az üvegházban keringő vízzel biztosítja. Ez azt jelenti, hogy a hőszivattyú a helyiség hőmérsékletével arányosan változó hőmérsékletet szolgáltat. Ha magasabb vízhőmérsékletre van szükség a szekunder oldalon, a hőszivattyú megnyitja az üvegház fő fűtési rendszerének szelepeit, és melegebb vizet ad hozzá. Az Energy Save egy saját fejlesztésű, ES NordFlex nevű vezérlőrendszert használ. Az ES Nordflex egyszerre több hőszivattyút is képes vezérelni. Továbbá képes más hőforrásokból segédenergiát bevonni az optimális energetikai működés érdekében.
– Ebben az esetben még nem volt szükség segédenergiára, de az így beépül a rendszerbe. A vezérlőegység természetesen lehetővé teszi a rendszer felügyeletét és a hőmérséklet bárhonnan történő szabályozását, lehetőleg mind mi az Energy Save, mind az ügyfél által – magyarázza Mathiesen.

A szabadalmaztatott rendszer -25°C-ig jól működik, és jóval e hőmérséklet alatt is jó hatásfokkal (COP) rendelkezik. A COP a hőszivattyú által felhasznált energia és a hőszivattyú által nyert energia közötti összefüggést mutatja, az éves fűtési tényező (SCOP), azaz az egész évre számított hatás 4,21-nél van. E teszt során téli üzemmódban a COP-érték eddig 2,34, de teljes kapacitással és egy reálisabb területen a COP 3 körül lenne.

Egyszerű Plug’n’Play csatlakozás. Egy kábel az
elektromossághoz és két vízvezeték a be- és kimenő vízhez.
A lyuk a falban már megvolt, így az Energy Save-nek csak
annyit kellett tennie, a védőcsőre rácsatlakozik.

RÖVID MEGTÉRÜLÉSI IDŐ

Ha a Ravnsborg Gård négy ilyen hőszivattyút vásárolna 8000 négyzetméteres üvegháza számára, az a telepítéssel együtt körülbelül 175 000 euróba kerülne. A mai villamosenergia-árak mellett (március közepe) valószínűleg két-három év alatt megtérülnének. Most több oka is van annak, hogy miért nem fogják. Az egyik, hogy az Energy Save még nem döntött arról, hogy közvetlenül a Veksthusnæringennek adják-e el, vagy bérbe adják. A fő ok azonban az, hogy az ingatlant, amelyen az üvegház alálható, eladták, és a gyógynövénytermesztést a jövő év folyamán ki kell költöztetni az üvegházakból.

– Hamarosan visszatérünk arra, hogy mi történik ezután. Annyit mondhatunk, hogy a terv az, hogy a gyógynövénytermelést Ravnsborg Gård márkanév alatt folytatjuk, de egy másik helyen, Kelet-Norvégiában, központi helyen lévő helyiségekben – árulta el Ragnar Strand.

Az Energy Save hőszivattyús kísérletei néhány hónapig folytatódnak, egy kicsit attól függően, hogy meddig folytatódik a gyógynövénytermelés ezen az ingatlanon.

Cégünkről

Az Energy Save Hőszivattyú Kft. több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, klíma és légtechnikai gépek forgalmazásával foglalkozó cég. A lelkes, elhivatott mérnökcsapat célja az, hogy egy olyan egyedi koncepciót és irányvonalat alakítson ki a piacon, amely egyedülálló gondolkodásmódot képvisel, mellyel nemcsak gépeket, termékeket, hanem egyedi megoldásokat és szolgáltatásokat is kínálunk Ügyfeleinknek.

Korábbi tartalmaink

Kövessen minket Facebookon!

Küldetésünk

🏆 Célunk, hogy az ajánlattételtől a beüzemelésig a teljes műszaki feladatot jó minőségben, szakszerűen és gyorsan az Önök igényeinek megfelelően megoldjuk.

ES Hőszivattyú ©- Adatkezelési tájékoztató

Küldetésünk

🏆 Célunk, hogy az ajánlattételtől a beüzemelésig a teljes műszaki feladatot jó minőségben, szakszerűen és gyorsan az Önök igényeinek megfelelően megoldjuk.

ES Hőszivattyú ©- Adatkezelési tájékoztató